Post Fórum - Obklad v kupelni az po strop?
 |
noro22
Pokročilý
Príspevkov: 92 |
Obklad v kupelni az po strop?
Zdravim, viackrat som sa stretol s nazorom, ze v kupelni nema byt obklad az po strop. Idem prerabat kupelnu. Chcem tam mat znizeny strop zo sadrokartonu. Obavam sa, ci sa nebude v tom pristore medzi sadrokartonom a normalnym stropom zhromazdovat vodna para a rast plesen. Radite mi dat obklad az po tento sadrokartonovy strop, alebo radsej nechate medzi stropom a obkladom steny nejaku medzeru?
Oznámiť tento príspevok moderátorovi | IP adresa: zaznamenaná
|
07-11-2008 14:53 |
|
|
|  |
 |
Koxo
Člen

Príspevkov: 174 |
Nedavno sme taku prestavbicku dokoncili, tak mam cerstve skusenosti 
Obklad sme dali az po sadrokartonovy strop, pri tom dizajne ktory sme zvolili to vyzera ovela lepsie. To ze tam nechas medzeru predsa nijako neovplyvni ci sa v priestore medzi sadrokartonom a normalnym stropom bude vytvarat pliesen. Skor doporucujem zabezpecit v kupelni poriadne vetranie...
Takze namontovat kvalitny ventilator a riadne ho pouzivat. Spatna klapka sice moze byt, aby pri nepriaznivych poveternostnych podmienkach vzduch neprudil opacne, ale nedoporucujem uzatvaraci ventilator, ktory sa otvori len ak je zapnuty, pretoze vetranie funguje aj samotahom, preto je dobre bud nechavat ak je to mozne pootvorene dvedre, alebo kupit specialne kupelnove dvere, ktore maju v spodnej casti otvory a vzduch cez ne prudi aj ked su zatvorene. Ak mas v byte plastove okna tak bud pouzivat mikroventily alebo casto a intenzivne vetrat a nielen kupelnu.
.
S kupelnou (zatial) problem nemame skor sme si vyrobili problem v kuchyni, kde sme prilis skoro po malovani capli na stenu kuchynsku linku, takze sa nam teraz asi po 2 mesiacoch vytvorili na zadnej stene niektorych skriniek malicke zelenosive skvrnky. Takze mam z toho obrovsku radost a prave dnes idem zhanat nejake pripravky proti plesni pretoze cez vikend musim skrinky dat dole a odstranit to, poriadne presusit a nejako osetrit aj do buducnosti. Ak ma niekto nejake dobre rady aj na tento uz vzniknuty problem - s radostou ich privitam.
.
Edit: A este som zabudol sadrokarton pouzi specialny (taky zeleny) - odolny proti vlhkosti a farby nanho radsej tiez nejake kvalitne...
Naposledy editoval Koxo dňa 07-11-2008 o 16:34
|
07-11-2008 16:05 |
|
|
|  |
 |
sahara
Púštny vietor

Príspevkov: 1677 |
my sme obkladali az po strop. podla mna to vyzera lepsie, najma ak je kupelna oblozena po celom obvode. nevidim dovod nechavat tam medzeru, potom musis pouzit farbu, ktora obmedzuje rast plesni.
Dead man joking.
|
07-11-2008 16:31 |
|
|
|  |
 |
Han
Pokročilý

Príspevkov: 91 |
osobne by som vobec nedavala sadrokarton a obklad v kupelni- podla uvazenia a vkusu. My nemame obklad po strop a nie je to problem. Ak by sme mali az po strop prezila by som to tiez.
|
07-11-2008 17:57 |
|
|
|  |
 |
hujerisko
Elitný člen
Príspevkov: 1026 |
mam
murovanu kupelku a mam obklad len okolo vane a umyvadla a vobec nie po strop. Ak sa ostrieka malovka, vyschne. Plesne na nej nerastu.
|
07-11-2008 18:27 |
|
|
|  |
 |
heder
Verný člen

Príspevkov: 354 |
Bez ohladu na to, ci je v kupelke obklad po strop alebo len vo vysky vane, kupelka potrebuje dobre vetranie a materiali vhodne do vlhkeho prostredia, zvlast ak v kupelke nie je okno. Ked som este byvala v panelaku, mojim tajnym snom bolo mat v kupelke okno, co sa mi splnilo. Ale strop kupeliek a podlaha, na kt. su polozene dlazdice, su u nas z dreva, z coho som mala hrozny strach.Nastastie zatial nijaka plesen, ani zapach sa nekona a to obidve kupelky dostavaju riadne zabrat, ak neustriehnem deti a zacnu sa svojpomocne kupat aj s hrackami. Osobny nazor: obklad az po strop nie. Dnes sa da krasne pohrat s farbou obkladu, farbou na stenu a osvetlenim.
07-11-2008 18:53 |
|
|
|  |
 |
palec
Začiatočník
Príspevkov: 22 |
Až po strop v žiadnom prípade!!!
Mali sme v starom byte kúpeľku bez okna len s ventilátorom, ktorá nebola obložená až po strop a bolo to v pohode. Potom sme ju namaľovali nejakou nepriedušnou farbou a hneď plesnivela, takže sme tu farbu dali preč a natreli klasickým bielidlom a bol opäť pokoj. Teraz v novom byte máme kúpeľku obloženú kachličkami až po strop a má aj okienko aj ventilátor aj nechávame dvere pootvorené a vždy je evidentne mokrá (prinajmenšom mokrý povlak na kachličkách, najmä okolo okienka a na jeho skle), a to stačí pustiť sprchu len na chvíľku. Kým v starom byte sme kúpeľku vôbec nevykurovali lebo bola v strede bytu, teraz je jednou stenou vonku a je najvykurovanejšou miestnosťou práve kvôli zrážaniu sa pár.
Takže osobne neodporúčam obklad až po strop a steny i strop natrieť nejakou savou hmotou, aby po kúpani alebo sprchovaní nasala vlhkosť a potom postupne sa samovoľne vysušovala.
|
07-11-2008 19:22 |
|
|
|  |
 |
|  |
 |
noro22
Pokročilý
Príspevkov: 92 |
mne sa nejedna o peniaze jedine o tu plesen. Ide o to, ci ten vlhky vzduch sa nebude zdrzovat v tom medzipriestore medzi stropom a sadrokartonom, kedze tam nebude ani vzduch cirkulovat, bude tam teplo a vlhko, aby sa mi to tam nemnozilo, kedze plesen nie je 3x zdrava. Ale suhlasim s Koxom, ze tie steny, dokazu nasat vlhkost a postupne ju odparuju. Ale ked je cela stena oblozena, jednoducho ta vlhkost sa nema ako dostat z kupelky. a neviem ci na to bude stacit ten maly ventilator, co je tam zabudovany.
|
07-11-2008 20:34 |
|
|
|  |
 |
Acon
Banned
Príspevkov: 1545 |
to závisí od toho, ako je strop tepelne izolovaný. Môže tam kondenzovať vlhkosť a o plesne máš postarané. Dobré vetranie to môže vyriešiť.
Koxo
v tej kuchyni to nebude tým, že ste malovali. Malovka nedodá murivu toľko vlhkosti, aby plesnela. Problém bude vo vysokej vlhkosti múru z iných príčin.
07-11-2008 20:40 |
|
|
|  |
 |
chinin
Verný člen

Príspevkov: 316 |
ako vidim kazdy si obhajuje to svoje, to co ma doma.
Tak prispejem aj ja.
Mam kupelnu oblozenu po strop a je to v pohode.
08-11-2008 10:03 |
|
|
|  |
 |
Acon
Banned
Príspevkov: 1545 |
aha, to som si zabudol obhájiť tiež mám kúpelku obloženú komplet a po strop. Ku kúpelke mi to akosi pasuje. Inak mi to príde také nedokončené, alebo provizórne.
08-11-2008 15:28 |
|
|
|  |
 |
SERAPHIM
Člen

Príspevkov: 181 |
po strop + dobré vetranie.
|
08-11-2008 17:06 |
|
|
|  |
 |
Kleopatra
Elitný člen

Príspevkov: 535 |
my máme obklad len do výšky dverí, ale okolo sprchového kútu sme ho dali až po strop. V kúpeľke máme malé okno a dvere sú aj tak stále otvorené. Žiadne plesne sme nepostrehli a tiež máme sádrokartonove stropy.
Proti plesni odporúčam savo proti plesniam
|
08-11-2008 21:02 |
|
|
|  |
 |
klasik
Elitný člen
Príspevkov: 589 |
či po strop alebo nie - ako chceš, ja osobne mam po strop, vidi sa mi to krajsie (do hornej časti steny môžeš dat ine obkladačky (napr. svetlejšie alebo vzorovany pás alebo uložit pod inym uhlom atd. atd.)...ak je obklad po strop pôsobi kupelna ako pekna kupelna a nie ako nepekna chodba
a vôbec prečo ches dat sadrokarton ? ak nemusi tak radsej do kupelne nie
čo na plesen? obycajne male (myslim ze 0,5 litrove) savo proti plesni už s rozprasovacom na flasi - dostat ho v kazdej drogerke a je super učinne, tomu chlapikovi čo ho vymyslel by som dal nobelovu cenu (môzes striekat na omietku aj na obkladačky)
a su bežne aj farby ktore su specialne protiplesnove
|
08-11-2008 21:27 |
|
|
|  |
 |
hujerisko
Elitný člen
Príspevkov: 1026 |
proti plesniam
doporucujem prevenciu. Savo nici len to co vidis, "podhubie" hlboko v stene neznici, spory ktore sa dostanu z plesni do ovzdusia a na ine plesnou nepostihnute casti samozrejme neznici. A spory su najnebezpecnejsia cast plesni.
|
10-11-2008 07:13 |
|
|
|  |
 |
klasik
Elitný člen
Príspevkov: 589 |
este taka jednoducha pomôcka:
plesen je tam kde je vlhko v akejkolvek forme - odstran vlhko = odstranis plesen
|
10-11-2008 11:40 |
|
|
|  |
 |
iskrička
Banned

Príspevkov: 1409 |
Tiež máme dobré skúsenosti so sadrokartonovym stropom a kachličkami až po strop..sadrokarton sme kúpili odolný proti vlhkosti a ešte, dve vetracie mriežky.. sme spokojní, žiadne problémy s plesňou, ktorých sa obávaš..
osobne sa mi viac páčia kachličky až po strop, ale to záleží od vkusu každého, čo komu sa páči a aké to chce mať... hlavne, nech to človeku napokon prináša úžitok a potešenie... 
18-11-2008 21:13 |
|
|
|  |
 |
stella
Mare Stellaris

Príspevkov: 1878 |
Ked sme prerabali kupelnu, povodna mala kachlicky az po strop, co mi pripadalo dost nemocnicne a chladne (toto je otazka vkusu kazdeho), my sme dali v novej kupelni kachlicky len do vysky 1.5 m (aj tam, kde je vana to staci) a po strop su len v jednom rohu, kde mame sprchu. Stenu sme farebne doladili.
Nieco na TENTO alebo TENTO sposob.
Ak vetranie nie je spravne poriesene, plesen sa ti bude chytat na sparach medzi kachlickami, aj ked ich mas po strop. Ten problem mali nasi, ale zbavili sa toho zlepsenim ventilacie.
19-11-2008 11:48 |
|
|
|  |
|