Post Fórum - Pretazena el. siet
POST.SK Fórum Hľadať POST.SK Fórum Archív 2002 - 2007  
POST.SK Fórum Post Fórum > Veda a technika > Elektrotechnika > Pretazena el. siet
  Predchádzajúca téma   Nasledujúca téma
Autor
Téma    Prida? príspevok k tejto téme
GaN
Začiatočník

Registrovaný: Oct 2002
Príspevkov: 10

Pretazena el. siet

Ahojte mam takyto problem: Postupnym zariadovanim bytu sa vyskytol problem vyhadzovania isticov Pre tych co maju elektroniku v malicku to je usmevne ale nie vseci mame talent na vsetko

neviem to tak odborne popisat lebo ja a elektrika to nejde k sebe.
O co ide. Kupil som elektricku ruru a ked ju zapojim vyhodi hlavny istic. Pri nahodnom skusani elektrickych zasuviek som zistil ze byt je rozdeleny do dvoch vetiev ( v jednej vetve su kuchyna , 1 izba a kupelka ) a vtej druhej 3izby. Nech odpojim kolkokolvek zariadeni v tej kuchynskej vetve ked zapojim ruru vyhodi hlavny istic. Ked predlzovakom napojim ruru do tej druhej vetvy tak to nevyhodi.

Otazka znie: da sa stym nieco spravit aby som nemusel mat predlzovacku ces cely byt a tahat to do tej druhej vetvy? Teda okrem kompletnej vymeny rozvodov v byte Aby som to upresnil neexistuje nieco ako dodatocny istic alebo zosilovac siete aby mi to nevihadzovalo poistky ( slubujem ze to bude v tej vetvwe posledny pristroj ktory bude vyuzivat elektriku :P)

A kedze ja sa do to honerozumiem ak by ste potrebovali napiste ake parametre potrebujete vediet ( silu istica , alebo setky tie Hz, V , ampere atd :P ) dik za radu.

Pravdepodobne istic (ta mala skrinka v byte :P) pojde vymenit za daco silnejsie ale ako zistim ze mi to nespali rozvodove kable? :P

______________________________________
bzoom bzoom bzoom

Naposledy editoval GaN dňa 01-02-2008 o 12:36

Oznámiť tento príspevok moderátorovi | IP adresa: zaznamenaná

Old Post 01-02-2008 12:26
GaN nie je prihlásený(á) Kliknutím sem si môžete pozrieť profil užívateľa GaN Kliknite sem a pošlite užívateľovi GaN súkromnú správu. Navštívte stránku užívateľa GaN Vyhľadať viac príspevkov od užívateľa GaN Pridať užívateľa GaN medzi kamarátov Editovanie/Vymazanie príspevku
DUMBO
Pokročilý

Registrovaný: Feb 2005
Príspevkov: 74

Ked nemas chut vymienat cely rozvod+istiace prvky, tak aspon novy hlavny istic.
mimochodom mas len 1 fazu alebo 3? (spoznas to tak, ze ten hlavny ma len jednu "packu")

Oznámiť tento príspevok moderátorovi | IP adresa: zaznamenaná

Old Post 01-02-2008 13:14
DUMBO nie je prihlásený(á) Kliknutím sem si môžete pozrieť profil užívateľa DUMBO Kliknite sem a pošlite užívateľovi DUMBO súkromnú správu. Vyhľadať viac príspevkov od užívateľa DUMBO Pridať užívateľa DUMBO medzi kamarátov Editovanie/Vymazanie príspevku
Elektrikar
Začiatočník

Registrovaný: Aug 2005
Príspevkov: 3

Najjednoduchším riešením je vymeniť hl.istič za väčší (zároveň je to najhoršie riešenie - istič síce nevyhodí, ale môžu vyhorieť káble v byte).
V podobnom prípade a pri úrovni Vaších vedomostí odporúčam obrátiť sa na odborníka, nakoľko je potrebné overiť jestvujúci stav (istenie v rozvádzači, prierezy a typy káblov, pripojené spotrebiče a pod.) a podľa toho navrhnúť vhodné riešenie. (Môj skromný názor je, že určitej rekonštrukcii rozvodov v byte sa asi nedá vyhnúť, nakoľko spotrebiče v byte pribúdajú a rovnako rastie aj súdobosť el. zariadení).

Oznámiť tento príspevok moderátorovi | IP adresa: zaznamenaná

Old Post 01-02-2008 13:28
Elektrikar nie je prihlásený(á) Kliknutím sem si môžete pozrieť profil užívateľa Elektrikar Vyhľadať viac príspevkov od užívateľa Elektrikar Pridať užívateľa Elektrikar medzi kamarátov Editovanie/Vymazanie príspevku
Proky
Začiatočník

Registrovaný: Nov 2004
Príspevkov: 2

Asi naj riesenie je prerobit tie rozvody, rozdelit to na viac vetiev, viac isticov. V dnesnej dobe 2vetvy nemozu stacit ked to zapnes vsetko. No ale k tomu problemu, ta rura je predsa 3fazova nie? Co znamena ze by mala byt istena samostatne, ako je potom na nu napojeny 1fazovy rozvod dalej po dome? Ci aka to je rura vlastne?

______________________________________
Pripíjam na slnko, ktoré vyzlieka ženy do plaviek a na nás, čo dokážeme viac.

Oznámiť tento príspevok moderátorovi | IP adresa: zaznamenaná

Old Post 01-02-2008 16:34
Proky nie je prihlásený(á) Kliknutím sem si môžete pozrieť profil užívateľa Proky Kliknite sem a pošlite užívateľovi Proky súkromnú správu. Vyhľadať viac príspevkov od užívateľa Proky Pridať užívateľa Proky medzi kamarátov Editovanie/Vymazanie príspevku
morpheus
Začiatočník

Registrovaný: Jul 2007
Príspevkov: 10

Určite to treba vidieť !!!

Napíš teda z ktorého kraja si ak by to čítal niekto z "okolia" by ti mohol pomôcť.

Oznámiť tento príspevok moderátorovi | IP adresa: zaznamenaná

Old Post 01-02-2008 17:38
morpheus nie je prihlásený(á) Kliknutím sem si môžete pozrieť profil užívateľa morpheus Vyhľadať viac príspevkov od užívateľa morpheus Pridať užívateľa morpheus medzi kamarátov Editovanie/Vymazanie príspevku
fotograftn
Pokročilý

Registrovaný: Oct 2006
Príspevkov: 67

najjednoduchšie prehodiť tie vetvy

Mal som podobný problém na predch.byte.Kúpelka,WC.kuchyňa -jeden istič.Stačilo mať zapnutú pračku a do toho el rúru.Súčasne to nie a nie používať.Tak som len prehodil vetvy dvoch ističov a bolo po strarostiach.
Predpokladám že el rúru nemáš na tri fázy,ako sa tu domnievaju,pretože predlžovák by si na to použil ťažko-musel by si montovať vidlicu...
Jednoducho máš staré a vyhriate ističe,tak prehoď a uvažuj nad novými.
Keď budeš meniť,asi by som nedával silnejší.Zasa len domienka a príklad z praxe:v mojom predch.2 izb byte - istič 6A na 1 svetlo na chodbe,istič 6A ostatné svetlá.10A kupelka WC,kuchyňa.10A ostatné zásuvky.Na chodbe hlavný istíč 15A.
Takže ak ti to druhý nerobí a je taký istý,rátaj s výmenou za rovnaký.Neodporúčam silnejší,pretože budeš chodiť nahadzovať na chodbu a ten v byte ti vyhadzovať ani nemusí,pretože na chodbe je zaťažený viac-idú cez neho aj iné spotrebiče na druhej vetve.
Napíš ako si pochodil.

Naposledy editoval fotograftn dňa 01-02-2008 o 18:19

Oznámiť tento príspevok moderátorovi | IP adresa: zaznamenaná

Old Post 01-02-2008 17:59
fotograftn nie je prihlásený(á) Kliknutím sem si môžete pozrieť profil užívateľa fotograftn Kliknite sem a pošlite užívateľovi fotograftn súkromnú správu. Vyhľadať viac príspevkov od užívateľa fotograftn Pridať užívateľa fotograftn medzi kamarátov Editovanie/Vymazanie príspevku
palec
Začiatočník

Registrovaný: Dec 2006
Príspevkov: 22

Podobný problém

Keď som sa ja nasťahoval do bytu v paneláku mal som podobný problém - akonáhle som zasvietil svetlo v spálni, vyrazilo to istič - ináč nič. Chyba bola v prívodných kábloch pod prahom dverí (kadieľ káble viedli), boli prerazené zárubňou a odborník to opravil za chvíľu. Ja som ako laik na to nemohol tiež nijak prísť. Takže na tvojom mieste by som radšej zháňal odborníka, lebo sa môže stať, že prídeš k úrazu.

Oznámiť tento príspevok moderátorovi | IP adresa: zaznamenaná

Old Post 01-02-2008 18:19
palec nie je prihlásený(á) Kliknutím sem si môžete pozrieť profil užívateľa palec Kliknite sem a pošlite užívateľovi palec súkromnú správu. Vyhľadať viac príspevkov od užívateľa palec Pridať užívateľa palec medzi kamarátov Editovanie/Vymazanie príspevku
klasik
Elitný člen

Registrovaný: Jul 2007
Príspevkov: 589

presne ako pise Elektrikar..........aj môj nazor vymenit kable,istice a hl.istic........ibaze ak to takto urobia v kazdom byte tak vyhori hlavny privod pre cely vchod(ak napriklad v sobotu gazdinky peru,peču,varia,zehlia atd.) ........pozor na bezpecnost!!!! a na poziar!!!!!.......podla mna potrebujes odbornika.........urcite ich najdes vela......... prerabka je jednoducha pomerne rychla atiez ani nie tak draha.

Oznámiť tento príspevok moderátorovi | IP adresa: zaznamenaná

Old Post 01-02-2008 18:44
klasik nie je prihlásený(á) Kliknutím sem si môžete pozrieť profil užívateľa klasik Kliknite sem a pošlite užívateľovi klasik súkromnú správu. Vyhľadať viac príspevkov od užívateľa klasik Pridať užívateľa klasik medzi kamarátov Editovanie/Vymazanie príspevku
GaN
Začiatočník

Registrovaný: Oct 2002
Príspevkov: 10

Ok diki za napady a rady skusim vymenit tie vetvy (samozrejme nie sam, ale s niekym co sa tomu rozumie ) no a ked to nepomoze tak ono te rozvody tak ci tak vymenim ( ale sa mi to nescelo lebo pocaas stahovania na to neboli prachy, a teraz ked je setko namalovane a usadene sa mi to burat v betone nechce )Ked tak za tri roky :P Prave preto som sa pytal na nejake ine riesenie

______________________________________
bzoom bzoom bzoom

Oznámiť tento príspevok moderátorovi | IP adresa: zaznamenaná

Old Post 01-02-2008 21:48
GaN nie je prihlásený(á) Kliknutím sem si môžete pozrieť profil užívateľa GaN Kliknite sem a pošlite užívateľovi GaN súkromnú správu. Navštívte stránku užívateľa GaN Vyhľadať viac príspevkov od užívateľa GaN Pridať užívateľa GaN medzi kamarátov Editovanie/Vymazanie príspevku
klasik
Elitný člen

Registrovaný: Jul 2007
Príspevkov: 589

ak mas kable v trubkach tak nic burat nemusis iba vytiahnes stare a zaroven pri vytahovani natiahnes aj nove

Oznámiť tento príspevok moderátorovi | IP adresa: zaznamenaná

Old Post 01-02-2008 22:35
klasik nie je prihlásený(á) Kliknutím sem si môžete pozrieť profil užívateľa klasik Kliknite sem a pošlite užívateľovi klasik súkromnú správu. Vyhľadať viac príspevkov od užívateľa klasik Pridať užívateľa klasik medzi kamarátov Editovanie/Vymazanie príspevku
fotograftn
Pokročilý

Registrovaný: Oct 2006
Príspevkov: 67

ešte som zabudol:

píšeš o sekaní v betóne na výmenu káblov.Podla toho bývaš v paneláku.Ak nebol postavený v povojnových rokoch,tak je málo pravdepodobné že bude treba meniť kabeláž.
Ale nielen tebe,ale každému doporučujem demontovať všetky kryty vypinačov a zásuviek a dotiahnuť všetky skrutky.Spoje sa za dasiatky rokov unavia a pri záťaži dochádza k iskreniu a prehrievaniu,následne k požiaru.Bežne to bude do pol obrátky skrutky,ale už som našiel o jeden celý závit u kamaráta.A to určite doma nekontroluje nikto-až keď niečo nejde.

Oznámiť tento príspevok moderátorovi | IP adresa: zaznamenaná

Old Post 02-02-2008 08:10
fotograftn nie je prihlásený(á) Kliknutím sem si môžete pozrieť profil užívateľa fotograftn Kliknite sem a pošlite užívateľovi fotograftn súkromnú správu. Vyhľadať viac príspevkov od užívateľa fotograftn Pridať užívateľa fotograftn medzi kamarátov Editovanie/Vymazanie príspevku
488
Začiatočník

Registrovaný: Jul 2005
Príspevkov: 9

pred casom som mal podobny problem v dielni s tym rozdielom ze istic mi vyhadzovalo uz ked som zapojil velku vrtacku . pomohlo vymenit istic za novy ale tej istej hodnoty. stary uz mal svoje roky odsluzene a novy od vymeny este nevyskocil

Oznámiť tento príspevok moderátorovi | IP adresa: zaznamenaná

Old Post 02-02-2008 09:57
488 nie je prihlásený(á) Kliknutím sem si môžete pozrieť profil užívateľa 488 Kliknite sem a pošlite užívateľovi 488 súkromnú správu. Vyhľadať viac príspevkov od užívateľa 488 Pridať užívateľa 488 medzi kamarátov Editovanie/Vymazanie príspevku
kocúrXX
Začiatočník

Registrovaný: May 2005
Príspevkov: 5

preťažená sieť

Neviem či už nie je"po funuse" ale ja len toľko:
1., pokúsiť sa zistiť, či na inkriminovaný okruh nie je pripojený nejaký "ťažký" spotrebič
Ak je tak ich nepoužívať naraz.
2., Hlavný istič už bude starý-"vyhriaty" a treba ho vymenť za nový. Kúpiť v obchode s takou istou prúdovou hodnotou ale s vypínacou charakteristikou "C"- garantujem, že to pôjde.

______________________________________
Ešte nikdy tak nebolo aby dáko nebolo..

Oznámiť tento príspevok moderátorovi | IP adresa: zaznamenaná

Old Post 03-02-2008 17:04
kocúrXX nie je prihlásený(á) Kliknutím sem si môžete pozrieť profil užívateľa kocúrXX Kliknite sem a pošlite užívateľovi kocúrXX súkromnú správu. Vyhľadať viac príspevkov od užívateľa kocúrXX Pridať užívateľa kocúrXX medzi kamarátov Editovanie/Vymazanie príspevku
   Pridať príspevok k tejto téme
  Predchádzajúca téma   Nasledujúca téma
Poslať túto tému e-mailom

Skok na iné témy: