Post Fórum - Cudzie jazyky na strednej skole (gymnaziu)
 |
Koxo
Člen

Príspevkov: 174 |
Cudzie jazyky na strednej skole (gymnaziu)
Ahojte - potreboval by som poradit s vyberom 2. jazyka na gymnaziu.
Preto hladam zdatnych odbornikov na cudzie jazyky, ale hlavne dobrych poradcov na bezproblemovy priebeh vyuky.
Ide asi o to:
Predstavte si, ze sa 8 rokov ucite anglicky, tak je hadam samozrejme, ze ako prvy jazyk z ktoreho budete aj maturovat si vyberiete anglictinu.
(Asi tak 2-3 roky koketujete s rustinou, ale nie je k tomu moc vztah, jednak osobny a jednak samotne gymko to moc nepreferuje. Takze da sa povedat ze nejako nepripada do uvahy)
v ponuke su:
nemcky, francuzsky, spanielsky, taliansky a rusky jazyk
Aky jazyk by ste si vybrali ako druhy?
Ja osobne by som si vybral nemcinu, co v najblizsom okoli mozem okrem angliny najlepsie vyuzit, alebo francuzstinu, ako dalsi "uradny" jazyk EU (ak by som mal nejake vaznejsie EU ambicie), ale v tomto pripade ide o to, aby druhy jazyk, co najmenej zatazoval a mne sa nemcina aj francuzstina zda byt dost tazka.
Preto som vahal medzi taliancinou a spanielcinou a nakoniec som poradil spanielcinu. Urobil som dobre?
Aky jazyk by ste si ku anglictine vybrali vy? Ale odhliadnuc od praktickych a uzitkovych dovodov. Ide o to aby nebol moc tazky, nech sa deco zbytocne netrapi ma lahku sluchovu vadu a trosku problem s vyslovnostou a konverzaciou, takze najlepsi je taky, kde nie je velky rozdiel medzi napisanym a vyslovenym (ako napriklad v anglictine) ale aj lahsia gramatika (nie ako v nemcine) nech je to teda fakt malina
Vdaka za kazdu radu 
Naposledy editoval Koxo dňa 29-04-2010 o 17:44
Oznámiť tento príspevok moderátorovi | IP adresa: zaznamenaná
|
29-04-2010 17:40 |
|
|
|  |
 |
Banff
Super Moderator

Príspevkov: 4774 |
Vzhladom k problemom ktore popisujes by som vybrala rusky jazyk.
Je to jazyk hodne pribuzny nasmu, aj ked... tu je zas problem pismo.
Z jazykov spanielcina/taliancina je tazke vybrat ktory by bol vhodnejsi.
Vsade, alebo skoro vsade sa dorozumie anglictinou,
takze kazdy dalsi jazyk je len pre jeho dobro, alebo pre "potreby" skoly...
... hovori sa, ze velmi lahka je taliancina
/ale to moze s urcitostou povedat len ten, kto ten jazyk ovlada/.
Na druhej strane, kazdy jazyk sa musi ci chce, alebo nie len "drvit".
... to nie je matematika, kde sa da nieco odvodit, a tak sa dopracovat k vysledku
a tiez mu vedomosti do hlavy nikto "nevleje".
BTW ... ty mozes iba radit, to vysledne rozhodnutie by mal urobit niekto iny
... aby raz nebolo ... "to si predsa chcel ty"!
|
29-04-2010 18:18 |
|
|
|  |
 |
trinita
Pruhovaný člen

Príspevkov: 500 |
ja osobne by som volila spanielcinu, jednak ze sa mi paci a jednak, ze je vraj pomerne lahka... par ludi mi kedysi povedalo, ze znalost angliny im pomohla pri pochopeni spanielskych casov (tiez maju predminuly, predpritomny atd...) :-) a velka cast juznej ameriky hovori spanielsky, napriklad...
|
29-04-2010 21:23 |
|
|
|  |
 |
klasik
Elitný člen
Príspevkov: 589 |
ak mam malo casu na ucenie tak rustinu, je lahka, ... je to svetovy jazyk a cim dalôej viac bude svetovejsi
ak mam cas tak nemcinu
|
30-04-2010 08:02 |
|
|
|  |
 |
Koxo
Člen

Príspevkov: 174 |
Vdaka za vsetky rady,
jazyk sa musel nahlasit uz pri zapise na gymko,
pretoze kocku prijali bez prijimaciek (vyborny prospech aj monitor)
Takze nakoniec sme potvrdili spanielcinu,
dufam ze to zvladne v pohode.

|
30-04-2010 16:27 |
|
|
|  |
 |
Banff
Super Moderator

Príspevkov: 4774 |
quote: pretoze kocku prijali bez prijimaciek (vyborny prospech aj monitor)
Tak potom ju naozaj nebolo potrebne az tak podcenovat.
Gymnazium je akoby "predlzena" zakladna skola
/akurat ze s vacsim mnozstvom uciva a "trosku" inym pristupom/.
Ak vsak na zakladnej skole nemala ziadne problemy je predpoklad,
ze gymnazium jej az taky velky problem robit nebude. 
|
30-04-2010 17:17 |
|
|
|  |
 |
xenocide
Banned

Príspevkov: 4661 |
Takze 
- taliancina je zvladnutelna,ale prakticky na nic. Okrem zarputilo romantickych dusi je pre normalneho cloveka vlastne zbytocna a talianky aj ak nepatria medzi najkrajsie europanky.
- spanielcina je oproti franine predsa len jednoduchsia a ciste teoreticky aj uzitocnejsia. V kazdom pade sa ale priprav, ze v praxi ju predsa len moc nevyuzijes - tie krajiny kde sa spanielsky hovori nie su prave borci a u nas ani moc aktivni. Ale zase, dobry pocit z toho ze ovladas fajn jazyk 
- franina - stredoveka gramatika, zvladnut ju aspon ako-tak je o drzku...ale aspon budes vediet nieco trosku prakticke. Pri rozmyslani aj do buducnosti by som ju dal na druhe miesto za nemcinou.
- nemcina. Navod na pouzitie cistiaceho pripravku v spanielcine znie krajsie ako ta najlepsia poezia v nemcine. Ale gramatika sa (hlavne oproti franine ci rustine) da, pokial clovek prezije slova cez cely riadok. Nic moc lubozvucne, ale v kazdom pade (a vzhladom na to kde sa nachadzame), veľmo uzitocne.
- rustina... klasicky slovansky prekombinovana gramatika, podobnost so slovencinou niekedy viac uskodi ako pomoze. Ale z nostalgie to je pekne. A ak nas zase oslobodia, tak sa aj bude hodit. Ale pokial niekto chce smerovat na netradicne velmocenske jazyky, tak nech si radsej vyberie cinstinu, arabcinu alebo hindu.
...a v zasade to bude aj tak jedno, dolezite je, aby ten jazyk bavil - a nikdy nemozes vediet v ktorom konci sveta clovek skonci 
|
03-05-2010 10:01 |
|
|
|  |
 |
|  |
|